Aktiviteter i Karlshamn med omnejd

Karlshamn erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för både stora och små. På den här sidan har vi samlat ett axplock av dem.

Skärgård

Skärgården utanför Karlshamns kust heter egentligen Hällaryds skärgård.
Den består av 270 natursköna kobbar och öar i olika storlekar med sten- eller klippstränder, lövskogsdungar och ängsmark.

Joggesö, Ekö, Hallö, Östra Bokö och Fölsö är namnen på några av öarna.
Störst är Tärnö som ligger längst ut i havsbandet.

Ditut och till Tjärö, Joggesö och ytterligare några öar kan du ta dig med reguljärtrafik; till exempel med skärgårdsbåten som utgår från skärgårdsterminalen nere i hamnen.

Mer information

Blekinge exotiska värld

Spännande besöksmål för hela familjen.
I tropikariet finns ett 80-tal olika arter på ca 400 kvm och här finns allt från stora giftiga ormar till små söta utrotningshotade apor. Ett axplock av de arter som finns är varaner, dvärgsilkesapor, den utrotningshotade bomullshuvudtamarinen, sköldpaddor, surikater, spindlar, ormar mm.

Blekinge Exotiska Värld är indelad i fem olika världsdelar som djuren kommer ifrån – Asien, Afrika, Sydamerika, Nordamerika och Oceanien. I världsdelen Sydamerika är djuren helt lösa och kan röra sig fritt bland besökare och sina vänner.

Mer information

Eriksberg Vilt & Natur

Njut av en unik upplevelse i ett av norra Europas största vilthägn.
Här finns ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Man kan få en guidad tur eller på egen hand köra genom ett vackert naturområde med många vilda djur så som kronvilt, dovvilt, vildsvin, visenter och mufflonfår. På gården, som har anor från 1600-talet, finns också restaurang & café.

Mer information

Älgriket

Se älgar och rådjur i naturlig miljö.
Älgriket är en modern djurpark där man kan se älgar och rådjur i deras naturliga miljö. De lever i ett hägn som är drygt 25.000 m². Området består av lövskog, åker och en liten myr.

Sommartid kan man påstå att de bor i ett stort skafferi. Vintertid får vi däremot bära in massor med tallris, foderbetor, specialpellets och äpplen. Älgen tillhör kategorin kvalitetsbetare vilket innebär att endast de bästa delarna godkänns som föda. Deras luktsinne är cirka 200 gånger bättre än människans och cirka 4 gånger bättre än schäferns.

Mer information

Banvallsleden

Cykling längs banvallen Halmstad-Ljungby-Karlshamn i vacker och omväxlande natur. På flera ställen finns järnvägssignaler, gamla perronger och godsmagasin bevarade. Hela sträckan är 249,5 km lång.

Karta finns att köpa på Karlshamns Turistbyrå.

Bussgods erbjuder transport av cykel. För mer information se deras hemsida www.bussgods.se eller ring dem på +46 (0)454-180 70

Mer information

Strandpromenaden

Härlig vandringsled utmed havet i centrala Karlshamn.

Strandpromenaden är ca 2 km lång och går mellan utvandrarmonumentet (av Karl-Oskar & Kristina) i Näsviken och ut till Vägga fiskehamn, där det finns både rökeri, fiskrestaurang och camping. Utefter promenaden finns flera trevliga grillplatser.

Vandringsled – Laxaleden

Vandra längs vackra Mörrumsån.

Leden går längs Mörrumsån från Hofmansbygd/Ebbemåla till Elleholm i fantastisk natur.
Markerad med blå stolpar.

Längs hela leden finns informationstavlor som berättar om den historia och kultur som under tidens gång format människornas liv och leverne längs detta fiskrika och kraftfulla vattendrag.
Totalt finns det 101 informationstexter på leden och det är 300 meter mellan varje skylt.
Sträckan, som är 30 km lång, kan med fördel delas in i etapper.

Mer information

Kreativum Science Center

Detta är ett fantastiskt hus fyllt av upptäckarglädje och aha-upplevelser. Kreativum är 2000 kvm upplevelser med ett hundratal ”prova-på” stationer. Här ryms en mängd olika aktiviteter.

I huset finns fem olika upptäckartorg med olika tema, Kreaficum som bjuder på goda smakupplevelser och Kreaffären – fylld med kluriga saker.

MegaDomebiografen Kreanova – en av tre i Sverige – bjuder in till en filmupplevelse utöver det vanliga. Två olika filmer visas varje dag. Vill du få tid att upptäcka allt här rekommenderar vi att du avsätter en hel dag.

Upptäckartorgen rymmer tillsammans ungefär 170 olika stationer.

Mer information